Katalonia – ciekawostki
Zdjęcia Barcelony ozdobionej przez dzieła Gaudiego obiegły cały świat. Jest to miasto uwielbiane przez turystów, którzy zachwycają się jego klimatem i tzw. „hiszpańskością”. To błąd, ponieważ miasto to jest częścią odrębnego kulturowo i historycznie regionu Hiszpanii – Katalonii. Katalończycy nie tylko wyróżniają się innymi tradycjami, lecz przede wszystkim określają siebie narodem. Zaskoczeni? Poznajcie ciekawostki o Katalonii.
Katalonia, czyli?
Antoni Gaudi i Balenciaga to osoby znane na cały świat – oprócz niezwykłego talentu łączy ich coś jeszcze, oboje pochodzą z Barcelony. Sprawdźmy zatem, czym wyróżnia się ich rodzinny region.
- Nie-Hiszpanie
Katalończycy od zarania dziejów uważają się za odrębny naród, który nie ma nic wspólnego z Hiszpanią i jej kulturowym dziedzictwem. Posiadają swój odrębny język kataloński, któremu bliżej do francuskiego niż hiszpańskiego. Co ciekawe, w szkołach dzieci uczą się jednocześnie dwóch języków – hiszpańskiego i katalońskiego. Ten pierwszy jest językiem urzędowym i koniec końców najczęściej używanym w codziennym życiu.
- Symbole Katalonii
Osioł i flaga to dwa najważniejsze symbole Katalonii. Pierwszy symbolizuje mądrość, ale taką, która nie jest wolna od upartości w dążeniu do celu. Osioł stoi jednocześnie w kontrze do hiszpańskiego porywczego byka o zgoła innym znaczeniu.
Z kolei flaga to cztery czerwone paski na złotym tle. Z jej powstanie wiąże się legenda mówiąca o tym, że Wilfred Włochaty – hrabia z Barcelony – odbił krwawiącą czerwoną dłonią cztery pasy na złotej tarczy. Występuje też alternatywna wersja flagi, posiadająca dodatkowo niebieski trójkąt z białą gwiazdą. Jest to flaga katalońskich nacjonalistów, którzy walczą o niepodległość tego regionu.
- Kuchnia
W dziedzinie kulinarnej można wyróżnić danie o nazwie pa amb tomàquet, czyli chleb z pomidorem. Brzmi to niezbyt oryginalnie, jednak jego sekret tkwi w sposobie przygotowania. Pomidora należy wetrzeć w kromkę, polać oliwą i posypać solą – tylko w takim wydaniu klasyfikuje się jako słynne katalońskie danie.