21lip

Kuchnia hiszpańska z reguły kojarzy się Wam z paprykami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia? Z pewnością to nie wszystko, co można o niej powiedzieć. Tradycyjne dania są nie tylko barwne, lecz także wykonane ze świeżych i regionalnych składników. W czym tkwi sekret hiszpańskich dań? Zobaczmy, czym wyróżnia się kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska – wpływy

Kuchnia hiszpańska kształtowała się na przestrzeni setek lat i jej obecny charakter jest wypadkową wpływów różnych kultur – nie tylko wyłącznie tych występujących współcześnie, lecz także starożytnych. Na talerzach z jednej strony przenikają się tradycje arabskie, francuskie czy włoskie, a z drugiej można wyodrębnić smakową spuściznę kultury: Maurów, Kartagińczyków czy Fenicjan.

Podstawowe składniki

Dostęp do słońca przez większość dni w roku przekłada się na obfite zbiory owoców i warzyw, które to stanowią główny element każdego dania. Hiszpania to pokaźny powierzchniowo kraj, dlatego trudno szukać w hiszpańskiej kuchni jednorodności. Natomiast bez wątpienia można ją okrzyknąć kuchnią regionalną.

W Hiszpanii występuje 6 głównych regionów kulinarnych o różniących się między sobą tradycjami kulinarnymi

  • Północna Hiszpania

W daniach z tego regionu królują ryby i owoce morze, do których Hiszpanie tam zamieszkujący mają łatwy dostęp. W ramach dodatków do białka najczęściej wybiera się ziemniaki, kapustę i kukurydzę. Ponadto często wykorzystuje się też produkty na bazie nabiału, które stanowią chlubę tego regionu.

  • Południowa Hiszpania

Południe, czyli Andaluzja to istny mariaż kulturowy. Jednak dania z tego region najwięcej zawdzięczają Arabom. Ryż, owoce cytrusowe czy słodycze na bazie migdałów są tu obecne właśnie ze względu na ich ingerencje. Co ciekawe słynne hiszpańskie tapas pochodzi właśnie stąd.

  • Środkowa Hiszpania

Region ten wykorzystuje rozmaite gatunki mięsa do swoich dań: od dziczyzny przez królika po żaby. To właśnie tutaj przyrządza się jednogarnkowe potrawy na bazie roślin strączkowych i wszystko przyprawia się dużą ilością kminku na lepsze trawienie.

  • Baleary

Owoce i orzechy wiodą tutaj prym. Mieszkańcy wysp takich jak Majorka czy Ibiza zajadają się pochodzącą stamtąd ostrą kiełbasą nazywaną sobrassada.

  • Wyspy Kanaryjskie

Wyspiarskim światem kulinarnym rządzą owoce morze i ryby, poławiane każdego dnia przez miejscowych rybaków. Świeże soczyste mięso łączy się z ziemniakami czy kukurydzą, a na osłodę przygotowywane są desery na bazie migdałów i cynamonu.

Podsumowując, kuchnia hiszpańska jest kuchnią regionalną. Z kolei, jeśli chodzi o składniki, które spajają wszystkie jej regiony, to wyróżnić można ryby, duże ilości oliwy z oliwek i słynne długo dojrzewające szynki (jamon iberico).

Tags:
© Copyright 2021 – strony internetowe i sklepy Tings.pl
Scroll to top