Kuba stanowi część Karaibów, dlatego jej kuchnia odzwierciedla rozmaite wyspiarskie tradycje. Ponadto kraj ten był pod władaniem Hiszpanii, której wpływ odczuwalny jest obecnie także w przyrządzanych potrawach. Czym zatem wyróżnia się kuchnia kubańska i jakie są tradycyjne potrawy spożywane przez kubańczyków? W niniejszym artykule znajdziecie odpowiedzi na te pytania.
Kuchnia kubańska – rys historyczny
Kuba to była kolonia hiszpańska, która stanowi część Wysp Karaibskich. W związku z tym kuchnię tego regionu kształtowały wpływy kultury hiszpańskiej, ale także kreolskiej i afrykańskiej. Kolonizatorzy sprowadzali na Wyspy Karaibskie ludność z Afryki (do niewolniczej pracy) i stali się oni jednym z głównych jej mieszkańców. Dlatego kuchnia kubańska posiada w sobie dużą dozę afrykańskich tradycji kulinarnych.
Kuba wyzwoliła się spod rządów Hiszpanii i okupacji USA dopiero w 1959 roku. W wyniku rewolucji kubańskiej kraj przyjął ustrój socjalistyczny, a gospodarka kraju uległa pogorszeniu. Deficyty w żywności sprawiły, że Kubańczycy zaczęli tworzyć proste dania z niewielkich ilości produktów.
Przy poznawaniu obecnej kuchni kubańskiej warto mieć na uwadze te wszystkie wcześniej opisane grupy wpływów.
Kuchnia kubańska – podstawowe składniki
Najbardziej popularnymi składnikami, na bazie których tworzy się większość dań. są:
- fasola,
- ryż,
- maniok,
- kukurydza,
- ziemniaki,
- mięsa takie jak wołowina czy wieprzowina.
Ze względu na tropikalny klimat kubańczycy jadają też wiele owoców np. banany, mango, ananasy czy papaje. Te słodkie i zdrowe przekąski nie powinny Was dziwić, ale czy wiedzieliście, że drinki takie jak mojito czy daiquiri pochodzą właśnie z Kuby?
Tradycyjne dania
Kuchnia kubańska to kreatywne połączenia tanich produktów w pożywne i smaczne dania. Najczęściej jedzona potrawa nazywa się moros y christianos i jest to biały ryż z czarną fasolą. Nazwa tego dania odwołuje do średniowiecznych walk pomiędzy Hiszpanami, a Maurami o kontrolę w Hiszpanii. Kolejnym tradycyjnymi daniami są zupa na bazie rosołu mięsnego z warzywami ajiaco oraz ropa vieja, czyli długo i wolno gotowana wołowina w sosie pomidorowym. Z kolei ulubioną przekąską kubańczyków są smażone skórki wieprzowe chicharrones.
Na deser najczęściej przygotowuje się posiadający swoje hiszpańskie korzenie flan de leche. Słodycz ta podawana na zimno, a jej przygotowanie jest dziecinnie proste, dlatego jej częste spożywanie jest na porządku dziennym.