12gru

Kuchnia argentyńska

Nikomu nie trzeba przedstawiać, czym wyróżniają się dania włoskie czy tajskie, jednak na tych smakach nasza znajomość kuchni świata nie powinna poprzestać. Jeżeli macie się za kulinarnych smakoszy, poszukujących coraz to ciekawszych połączeń na talerzach, to zainteresować Was może kuchnia argentyńska. Czym się wyróżnia i jakie potrawy uchodzą za tradycyjne? Sprawdźmy to!

Kuchnia argentyńska – geneza

Kuchnia z Argentyny, kraju znajdującego się w Ameryce Południowej, z pewnością kojarzy się Wam z rdzennymi smakami, mającymi swój początek na długo przed kolonizacją. Jednak jeśli chodzi o obecną ofertę kulinarną Argentyńczyków, to zdecydowanie nasączona jest ona europejskim wpływem. Dlatego można powiedzieć, że kuchnia argentyńska to mieszanka rodzimej kultury i śródziemnomorskiej ingerencji.

Potrawy z Argentyny

  • mięso

Na talerzach Argentyńczyków króluje składnik, którym wzgardziłby każdy Hindus, czyli wołowina. Argentyńczycy jedzą średnio ok. 180 kg tego mięsa rocznie. Jeśli chodzi o formę przygotowywania, to dominuje mięso z grilla przyrządzane na ogromnym ruszcie– asado. Poza tym Argentyńczycy zajadą się też wołowiną w  kiełbasianej wersji, czyli chorizo criollos.

  • gulasz – Locro

Połączenie różnych rodzajów mięs, warzyw takich jak dynia czy kukurydza oraz fasoli składa się na locro. Stanowi ono jednocześnie narodowe danie Argentyny. Locro chętnie przyrządzane jest w domu z okazji spotkań rodzinny, które odbywają się tam bardzo często. Nikogo nie powinno to dziwić, bo Argentyna to kraj społeczny lubujący się w celebracji w towarzystwie jedzenia.

  • faina

Jest to danie mączne, które wprowadzili do Argentyny włoscy kolonizatorzy między XIX a XX wiekiem. Faina swoim wyglądem przywodzi na myśl placek do pizzy, jednak wykonuje się ją z mąki z ciecierzycy i je bez dodatków. Jest to typowe danie uliczne.

  • dulche de leche

Nie jest to danie, lecz baza dla wielu deserów w kuchni argentyńskiej. Ta mleczna masa o kajmakowym sznycie wykorzystywana jest często do pierożków pastelles jako ich nadzienie.

  • Yerba Mate

W artykule o kuchni argentyńskiej nie może zabraknąć tego napoju. Znana na cały świat Yerba Mate pochodzi właśnie z tego kraju i owiana jest wielką chwałą. Napój ten, o charakterystycznym ziołowym posmaku, należy przyrządzać w odpowiedni sposób po to, aby osiągnąć głębie smaku i pobudzenie.

Tags:
© Copyright 2021 – strony internetowe i sklepy Tings.pl
Scroll to top