Kuchnia hiszpańska oferuje wiele fenomenalnych dań, jednak to pochodzące z południowej części tego kraju tapasy zawładnęły całym światem. W zasadzie porównać je można do polskiej zagrychy do wódki, tyle że te małe przekąski cechują się dużo większą różnorodnością zarówno jeśli chodzi o smaki, jak i formę podania. Co to jest hiszpańskie tapas i jaka jest jego funkcja? Sprawdźmy, na czym polega fenomen tapas.
Hiszpańskie tapas – co to?
Z artykułu o kuchni hiszpańskiej dowiedzieliście się, że słynne tapas pochodzą z Andaluzji. Z kolei ich nazwa powstała na bazie słowa tapa oznaczającego pokrywkę/wieczko. Czym zatem są te flagowe dania kuchni hiszpańskiej?
W większości przypadków nie są to dania, tylko przekąski, które podaje się do wysokoprocentowych napojów w barach – tak smakują najlepiej. Dokładna historia stojąca za powstaniem tego kulinarnego symbolu Hiszpanii nie jest znana. Jednak mówi się o tym, że w przeszłości Andaluzyjczycy przykrywali kieliszek wina plastrem kiełbasy po to, aby zabezpieczyć je przed owadami. Suche mięso szybko zaczęli uzupełniać innymi dodatkami typu kromka chleba czy piklowane warzywa. Hiszpańskie tapas obecnie mogą być podawane nie tylko na zimno, lecz także na ciepło. Zasada jest tylko jedna – ma być różnorodnie.
Fenomen tapas – na czym polega?
Sekret tych przekąsek kryje się w lokalnych pachnących świeżością i intensywnych w smaki składnikach. Chrupiący chleb z pomidorami skąpanymi w hiszpańskim słońcu, czosnkiem i lokalną oliwą – ślinka cieknie na samo wyobrażenie tej kulinarnej rozkoszy.
Jednak w tapas tak naprawdę nie chodzi wyłącznie o jedzenie. Ich funkcja jest bardziej znacząca. Te przekąski stały się dużą częścią życia społecznego Hiszpanów. Wyjście na tapas stanowi pretekst do spotkania z przyjaciółmi, a spożywanie ich wspólnie i dzielenie się ich smakiem stanowią esencję kultury śródziemnomorskiej .
W Hiszpanii dużą popularnością cieszy się tzw. ruta de tapas, polegająca na chodzeniu od baru do baru w celu smakowania różnych tapasów.